Termékek: tárolók (storage)

Virtualizáció kapcsán fokozottan szükség van tároló rendszerre, hiszen a magas rendelkezésre állási funkcionalitáshoz nélkülözhetetlenek.
Gondoljunk bele: ha egy kiszolgáló a rajta futtatott akár 10-20 virtuális géppel leáll (például elromlik az alaplap), akkor az a 10-20 virtuális gép által biztosított szolgáltatások elérhetetlenségét is jelenti.

Tároló rendszerre virtualizációtól függetlenül is szükség lehet, sőt: bizonyos mennyiségű kiszolgáló fölött mindenképpen érdemes konszolidálni az adatokat. A ma kapható legkisebb merevlemezek praktikusan 146GB-osak, melynek jó eséllyel csak töredéke van kihasználva alkalmazás kiszolgálók esetén (ráadásul legalább RAID1 tömbbe célszerű szervezni az adatokat, azaz kétszeresen kell beruházni a fel nem használt tárhelyért).

Fizikai kiszolgálók esetén fürtözött architektúráknál is szükséges központi tároló rendszert használni.

Hozzáférés módjai

Központi tároló rendszerhez napjainkban iSCSI vagy FCP (Fibre Channel Protocol) protokollal férnek hozzá a leggyakrabban, de elterjedőben van az FCoE (FC over Ethernet).

Az iSCSI jelenti a leggazdaságosabb megoldást, hiszen az általában rendelkezésre álló Gigabit Ethernet infrastruktúrán is használható: az SCSI parancsok TCP/IP protokoll felett kerülnek továbbításra. Természetesen 10GbE-en is használható, kisebb válaszidőkat és gyorsabb átvitelt téve lehetővé.

Az FCP leggyakrabban 4 gigabiten érhető el, nagyon hatékony, kis "overhead"-ű protokollon továbbítja az SCSI parancsokat üvegszálas kábelezésen. A 8 gigabites változat is elérhető, folyamatosan csökken a felára a 4 gigabiteshez képest.

Az FCoE az FCP hatékonyságát hivatott kihasználni ethernet infrastruktúrán. Új technológia lévén egyelőre magasabb árfekvést képvisel, de mindenképpen várható széleskörű elterjedése.

Képviselt gyártók

Cégünk elsősorban az EMC és NetApp termékeit ajánlja az ügyfeleknek, az igények felmérését követően.

Mivel a tároló rendszer az informatikai infrastruktúra meghatározó (nehezen és drágán cserélhető) eleme, mindenképpen célszerű megfontolni a választást: a legjobb tárolók többet jelentenek hálózaton (akár réz, akár üvegszál) elérhető RAID vezérlőnél, mely többlet funkcionalitás számos előnnyel szolgálhat az üzletvitel folyamán, illetve nem lényegtelen szempont a későbbi bővítés lehetősége.

Kiegészítők

Központi tároló rendszer elengedhetetlen része a tároló rendszeri hálózat: réz alapú infrastruktúra esetén a Dell eszközeit tudjuk nyugodt szívvel ajánlani, üvegszálas infrastruktúra esetén a Brocade gyártót javasoljuk.

Tároló rendszeri igény esetén mindenképpen javasolunk konzultációt, hogy a valós igényekre kapjon hosszú távú választ.