Virtualizációs platform - VMware vSphere

VMware vSphere

Magasabb szintű rendelkezésre állás, és megbízhatóság valamennyi IT alkalmazásnak és szolgáltatásnak VMware vSphere-rel. Az iparág legösszetettebb és masszívabb virtualizációs platform megoldása.

A vSphere tulajdonképpen egy virtuális operációs rendszer, amely kezeli a fizikai erőforrások gyűjteményét, és azokat elérhetővé teszi a platformon futó virtuális gépek számára. 

VMware vSphere szolgáltatások

Infrastruktúra szolgáltatások:

Ezek a szolgáltatások biztosítják a fizikai infrastruktúraelemek absztrakcióját, összefűzését és kiosztását a virtuális gépek számára. 

Kategóriái az alap az alap infrastruktúra kategóriáihoz igazodnak.

VMware vCompute – VMware vStorage – Vmware vNetwork 

Alkalmazás szolgáltatások

Szolgáltatások gyűjteménye melyek biztosítják a virtuális gépeken futó alkalmazások elérhetőségét, megbízhatóságát, skálázhatóságát.

Felügyeleti szolgáltatások

a VMware vCenter server szolgáltatja azt a menedzsment felületet, amelyen keresztül a teljes infrastruktúra hozzáférés szabályozása, teljesítmény figyelése és beállítása egy ponton keresztül megvalósítható.

ESX és ESXi

A VMware vSphere alap komponense a virtuálizációs réteg, amely a fizikai szervereken fut, és végzi azt az absztrakciót amelynek eredményeként a virtuális gépek számára virtuális erőforrások válnak elérhetővé.

 

A virtuális réteg két verziója

 

 

Az ESX szerver tulajdonképpen hagyományos módon egy host operációs rendszerre alkalmazásként települ, és tartalmaz saját menedzsment felületet.
Ezzel ellentétben az ESXi fimwareként közvetlenül a kiszolgálóra telepítve biztosít virtualizációs réteget.