Napjainkban az informatika már nem telephelyhez kötött. Mindennapos példa erre a levelezés, mely a számítógép mellett a mindenhol jelenlevő telefonokon is elérhető.

A levelezés mellett azonban egyre gyakoribb igény a fájlok és alkalmazások távoli, biztonságos elérése, biztonságos adatcsere partnerekkel.

A 2020-as év elején megjelenő világjárvány újabb szintre emelte ezt az elvárást, hiszen a távoli munkavégzés sok munkatárs számára nem kényelmi vagy eseti, hanem kötelező és folyamatos funkcióvá nőtte ki magát.

A távoli elérés többféle lehet: bizonyos szolgáltatásokat VPN kapcsolaton keresztül, más szolgáltatásokat közvetlen hálózati eléréssel, akár hitelesítést követően lehet elérni, természetesen titkosított adatcsatornán.

Előfordulhatnak olyan ügyviteli alkalmazások, melyek távolról (WAN) nem működnek megfelelően, mivel a nagyobb hálózati késleltetés rendkívüli módon lassítja a működést, ilyen esetekben megoldás lehet valamilyen távoli asztal megoldás alkalmazása.

A Netalfa Kft. által kezelt infrastruktúrákat nem érte felkészületlenül a járvány, a megfelelő felépítés és eszközkészlet azonnali távmunkát tett lehetővé az ügyfelek számára rendkívüli beruházás nélkül.